Yläbanneri kuvakooste

korea05.gif

Ovaskan sukuseura ry

korea05.gif

 


Tervetuloa Ovaskan sukuseuraan!

 

Sukutuotteita myytävänä - Tutustu!

 

Tee yhteystietojen muutosilmoitus tästä!

 

   Ovaska-suku


Ovaskan suvun kantaisät Kirvusta

Ovaska-nimen alkuperästä meillä ei ole varmaa tietoa, mutta suvun kantaisäksi on selvitetty arkistotietojen perusteella Kirvu n:o 3:n omistaja ja eläjä Niilo Ovaska. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät hänestä löytyvät vuoden 1545 maakirjoista, senaikaisesta veroluettelosta. Viimeiset merkinnät Niilo Ovaskasta löytyvät vuodelta 1593.

Paavo Niilonpoika esiintyy isänsä jälkeen maakirjoissa vuosina 1578 - 1607, joskin nimi on hieman epävarma.

Niilo Paavonpoika Ovaska on suvun kolmannen polven tunnettu edustaja, joka toimi myös lautamiehenä vuosina 1625 - 1630. Hänestä on maakirjoissa merkintöjä vuosilta 1607 - 1619. Vuonna 1638 hänen suurperheeseensä kuului kahdeksan verovelvollista henkilöä. Kun tiedämme, että verovelvollisia olivat tuohon aikaan vain 15 - 60 -vuotiaat miehet, lienee perheen koko ollut huomattava.

Aina ei kuitenkaan ole ollut näin, sillä perimätiedon mukaan 1600-luvulla on ollut enää yksi ainut Ovaska kolmen poikansa kanssa koko Ovaskan talossa. Asukasluku lienee ollut melkoisen vähissä silloisessa Kirvussa, sillä vainolaisen takia ihmiset olivat paenneet piilopirtteihin, mikäli olivat säästyneet hengissä.

Ovaskan talo sijaitsi (Sulo Ovaskan tietojen mukaan) Ovaskan kylän Hassisenmäen rinnassa, Isäntälästä noin 100 metriä kaakkoon. Taloon oli kertoman mukaan näkynyt neljän talon palo kirkonkylän suunnalla. Kun Ovaskan ukko poikineen näki palot, hän arvasi venäläisten olevan liikkeellä ja kiirehti ottamaan Helisevänjoen yli johtavat portaat pois. Venäläiset olivat saaneet vihiä joen takana olevasta talosta ja lähtivät hävittämään sitäkin, mutta jyrkkäpenkereinen Helisevänjoki oli estänyt heidän perillepääsynsä. Olivat vain sanoneet väkisin otetulle oppaalle, että ei yksi ukko mitään haittaa, jääköön elämään. Ja niin jäi Ovaskan ukko poikineen elämään.

Kirvun kartta - Ovaska-suvun alkukoti (c) Seppo Rapo

Kuva, 22 kt

Kuva, 47 kt

Ovaskan sukuhaarat

Myöhemmin näistä pojista yhden kerrotaan menneen Rautjärvelle kotivävyksi ja niinpä sinne syntyi Ovaskan sukuhaara. Myöhemmin tämän sukuhaaran jäseniä on palannut takaisin Kirvuun ja mm. Paavilanmäen Ovaskoiden kerrotaan olevan sitä haaraa. Toisen pojista kerrotaan menneen kotivävyksi Kirvun Keskikylään, josta sinnekin on syntynyt oma sukuhaaransa. Vanhin pojista oli jäänyt kotipaikalle ja meni naimisiin siinä. Tämän jälkeläisistä muodostui kylä Kirvu n:o 3 Kirvun pitäjän erottua Jääskestä. Tätä kylää alettiin kutsua Ovaskankyläksi, vaikka se varsinaisesti kuuluikin Kirvun (kirkon)kylään. Ennen sotia tämä kylä käsitti 10 taloa.

 

 

redbox_up.gifSiirry ylös

korea05.gif

Webdesign by Karjalainen internetyhdistys ry Sponsored by ProKarelia Maintenanced by Vell-Made graphics since 2009