Yläbanneri kuvakooste

korea05.gif

Ovaskan sukuseura ry

korea05.gif

 


 

Tervetuloa Ovaskan sukuseuraan!

 

Sukutuotteita myytävänä - Tutustu!

 

Tee yhteystietojen muutosilmoitus tästä!

 

   Ovaska-suku » Sukututkimus


Ovaskan suvun sukututkimus
ja sukukirja

Ovaskan suku polveutuu Karjalankannakselta Kirvun pitäjän Kirvunkylässä eläneestä Niilo Ovaskasta (Nils Åuaska), joka mainitaan vuosien 1545–1593 maakirjoissa. Samanaikaisesti maakirjat tuntevat myös Ollin ja Antin samassa Ovaskan talossa. Kirvun vanhimpien maakirjojen mukaan Kirvunkylässä oli 30 taloa, joiden asukkaat edustivat 17 eri sukua. Yksi näistä suvuista oli Ovaskan suku. Koko Kirvun talomäärä tuona samana vuonna oli 148. Todennäköisesti myös Ovaskan suvun edustajia oli asunut paikkakunnalla jo paljon aikaisemmin, mutta heistä ei ole mitään kirjallisia merkintöjä tallella. On kuitenkin löydetty viitteitä siitä, että Ovaskat olisivat saapuneet Kirvuun joskus ennen maakirjojen alkua Venäjän rajakuntien suunnasta, koska vanhin asiakirjamaininta ovaskasta on vuodelta 1543 Kivennavan pitäjästä, jossa maakirjan mukaan asui Matti Ovaska. (lue lisää Ovaskan sukulehdestä 2010).

Niilosta nykypäivään tunnemme 18 sukupolvea, jotka jakautuvat eri sukuhaaroihin. Kirvussa Ovaskoja asui eniten ns. "Ovaskankylässä" (Kirvunkylä nro 3) Helisevänjoen varrella, Keskiselässä ja Rätykylässä, ja nämä kylät edustavatkin vanhimpia tunnettuja Ovaskan sukuhaaroja Kirvussa. Suvun kasvaessa heitä siirtyi hieman myöhemmin melkein joka kylään. Kesällä 1944, kun Kirvun asukkaiden oli lähdettävä evakkoon, Ovaskan sukuun kuuluvia oli kaikkiaan 512. Jo tätä ennen suvun edustajia oli muuttanut muihin Karjalan kannaksen pitäjiin. Eniten heitä tavattiin naapuripitäjistä:  Jääskestä, Räisälästä, Kaukolasta, Hiitolasta ja Rautjärveltä, mutta myös Laatokan rannalta Käkisalmesta, Kurkijoelta, Lumivaarasta ja Jaakkimasta. Ovaskoja tiedetään asuneen vanhastaan Raudussakin, mutta he näyttävät siirtyneen lähinaapuriin Venäjän puolelle.

Vaikka 1900-luvulla ennen sotia Ovaskoja asuikin eri puolilla Karjalankannasta, kaikkien juuret ovat lähtöisin jostakin kymmenestä vanhimmasta Ovaskan kantasukuhaarasta, jotka kaikki lopulta päätyvät yhteiseen Kirvunkylän sukuhaaraan ja sukumme kantaisään Niilo Ovaskaan. Kantasukuhaaroja ovat siis kaikki ne alueet, joista tunnetaan esi-isiä jo 1500-1700 luvuilta alkaen. Vanhimmat sukuhaarat ovat siis Kirvunkylän ("Ovaskankylän"), Kirvun Rätykylän/Riikolan, Kirvun Keskiselän, Räisälän/Kaukolan, Kurkijoen, Jaakkiman, Rautjärven ja Raudun kantasukuhaarat. Lisäksi Savon seudulla vaikuttava sukuhaara Ovaskainen voidaan katsoa eriytyneen Ovaskan sukuhaaroista joskus 1500-luvulla. Lue lisää Ovaskan kantasukuhaaroista Ovaskan sukulehdestä 2010 sivuilta 24-34!

Vuonna 1997 perustettiin Ovaskan sukuseura ja tärkeimmäksi tavoitteeksi asetettiin sukukirjan aikaansaaminen. Suvun jäsenten tietoja alettiin kerätä ja tallentaa Sukujutut-ohjelmaan. Myös suvun vanhimpien jäsenten tiedot menneistä ajoista haluttiin saada talteen ja heidän haastattelemisensa aloitettiin välittömästi. Eikä yhtään liian aikaisin, sillä nyt, kun kirja alkaa olla painokunnossa, moni haastatelluista ei ole enää sitä lukemassa, mutta heidän jälkeläisensä kyllä. Näiden kahdentoista vuoden aikana, kun varsinaista  kirjaa on valmisteltu, on julkaistu kolme Ovaskan sukukirjaversiota, joihin on tallennettu lähinnä esi-isien ja perheenjäsenten tietoja.


Nyt sukututkimustiedot, haastattelut, sukutarinat yms. on kirjatyöryhmän sekä muiden jäsenten avulla saatu kasaan ja kovakantinen, 256-sivuinen, värikuvin elävöitetty sukukirja julkaistiin 23.8.2009.

» Tilaa kirja täältä

» Kirjan sisällysluettelo

» Kirjan malliaukeama

Kirjan takakanteen liitetyllä Ovaskan sukutaulut ver. 5.0 -CD:llä on henkilötietoja yli 11.000 Ovaskan sukuun tai suvun jäsenen perheeseen kuuluvasta henkilöstä. CD:ltä esi-isiä ja suvun jäseniä on helppo katsella ja tulostaa. Nyt vanhojakin sukutauluja on korjailtu ja lisätty paljon mm. Kirvun ulkopuolisia Ovaskan sukuhaaroja, jotka puuttuivat kokonaan versioista 1, 2 ja 3. Sukurekisteriä päivitetään sitä mukaa, kun uusia tietoja saadaan lisää.


1600-luvun Ovaskoja käsittelevien tuomiokirjojen selvitystyö etenee

Vuodesta 2010 lähtien olemme Ovaskan sukusera ry:n varoilla luetuttaneet Ovaskojen esi-isien historiaa valottavia ja mahdollisesti Ovaskan sukututkimukselle uutta tietoa antavia tuomiokirjaotteita 1600-luvulta, eli ajalta ennen kirkonkirjojen ilmestymistä. Alkuperäiset kapulakielisellä ruotsilla ja 1600-luvun käsialalla kirjoitetut Ovaskoja käsittelevät tuomiokirjaotteet on löydetty Kansallisarkiston Tuokko-kortiston avulla digitaaliarkistosta. Sitten ne on tulostettu ja luetettu auki sukumme alkujuuriakin tutkineella sukututkija Heljä Pullilla, joka on kääntänyt tapaukset selkokielelle ja suomeksi.

Ole hyvä ja tutustu tähän mennessä auki luetuttamiimme tuomikirjaotteisiin:
» Vuonna 2010 auki luetut tuomiokirjaotteet
» Vuonna 2011 auki luetut tuomiokirjaotteet

Ovaskan sukulehdessä 2011 juttua aiheesta!


SUKUTAULUT 5.0 ILMESTYNYT!

Tilaa Sukutaulut ver. 5.0 CD ja sukukirja täältä!

Sukutaulujen päivittäminen jatkuu. Lienee päivänselvää, ettei sukutietojen päivitysurakka lopu koskaan. Henkilöitä kuolee, uusia syntyy, mutta myös sukututkimus etenee ja löytyy uusia tietoja, uusia sukuhaaroja yms.

Kaikki muutokset ja täydennykset sukutietoihinne ovat tärkeitä tulevia versioita ajatellen. Esim paljon on henkilöitä, jotka ovat kuolleet, mutta kuolinaika puuttuu, samoin ammattinimikkeet puuttuvat monilta. Koskaan ei ole myöhäistä päivittää sukutaulujasi ja voit koska tahansa tulostaa oheisesta linkistä sukukirjalomakkeen, täyttää se ja lähettää sukutauluista vastaavalle Veli-Mikko Ovaskalle, osoite Viertolantie 2, 04600 Mäntsälä.

Jos tietoja on vähän tai ne on helpompi kertoa muulla tavalla, vaihtoehtoisesti voitte ottaa yhteyttä myös sähköpostitse: sukututkimus@ovaskat.net
tai puhelimitse: 040-767 2676.

Muistattehan kysellä sukutaulupäivityksiä myös muilta Ovaskan sukuun kuuluvilta lähisukulaisiltanne ja pyytää heiltä suostumuksensa tietojen käyttämiseen, jotta heidänkin tietonsa saataisiin ajantasalle!

» Luovuta tietosi sukututkimusta varten jäsenhakemuslomakkeella, kiitos!
Paljon sukumme vaiheita ja henkilöiden tietoja on saatu tallennettua, mutta paljon vielä puuttuukin, joten työ jatkuu. Sukututkimukseen voi lähettää tietoja, vaikka ei olisikaan Ovaskan sukuseuran jäsen. Samalla jäsenhakemus-sukututkimuslomakkeella voit lähettää tiesi pelkästään sukututkimukseen liittymättä jäseneksi, kun jätät kohdan "haluan liittyä" rastittamatta.

Olethan sinäkin mukana tässä työssä!


 

 

 

redbox_up.gifSiirry ylös

korea05.gif

Webdesign by Karjalainen internetyhdistys ry Sponsored by ProKarelia Maintenanced by Vell-Made graphics since 2009