Aloita oman sukusi tutkiminen verkossa. Sukututkimus on todella helppoa ja mukavaa. Esivanhempien löytämisessä voivat auttaa perhekuvat, läheisten ihmisten kertomat asiat, sukupuu, arkistojen aarteet, vanhat vihot, päiväkirjat ja erilaiset lehtiartikkelit. DNA-sukututkimukset ovat myös viime vuosina nostaneet suosiotaan. Seuraavaksi katsomme, mitä DNA-sukututkimus oikeastaan tarkoittaa.

DNA-sukututkimus tutkii henkilöiden DNA-näytteitä. Käytännössä DNA-testi sisältää geenejä, eli jokaisen ihmisen oman perimän. DNA-testi on erittäin helppo suorittaa, eli käytännössä tarvittava näyte otetaan aina posken sisäopinnasta puhtaan näytepuikon avulla. Tutkimuksen voi suorittaa kuka tahansa.

DNA-tutkimus vastaa kahteen yleiseen kysymykseen ja tutkimuksen avulla voidaan löytää myös tutkittavan henkilön geenisukulaisia silloin, kun kyseistä DNA-näytettä verrataan muihin näytteisiin. Näytteet ovat arkistoitu tutkimuslaitoksen omaan tietokantaan.

Tutkimus voi myös kertoa tutkittavan henkilön DNA-kierteen esihistoriasta, eli suvusta. Tutkimus voi paljastaa monia jänniä asioita, kuten mihin alkuperäiseen sukuun ja sukuhaaroihin kyseisen henkilön suorat isä- ja äitilinja viittaavat. Tutkimus valaisee myös mielenkiintoista historiaa, eli missä päin maailmaa esivanhemmat ovat muinoin asuneet ja kuinka monen mutkan kautta päätyneet nykyisille asuinsijoilleen.

DNA-sukututkimuksessa on monia tärkeitä kulmakiviä. Käytännössä jokaisella on omien esivanhempiensa ominaisuuksia omissa geeneissään. Geenit tulevat omilta biologiselta vanhemmilta ja DNA-testien avulla voidaan tutkia geenissä näkyvää suoraa isä- ja äitilinjaa aina ihmiskunnan ensimmäisiin esivanhempiin asti. Voiko siis enää mielenkiintoisempaa aihetta olla?

DNA-sukututkimus tarjoaa kolme erilaista perustestiä

  • Isälinjan testit
  • Äitilinjan testit
  • Kokonaisperimän testit

Testin voi tilata omalle koneelle netin avulla, jolloin kyseinen tutkimuslaitos raportoi tulokset verkossa. DNA-testin tilaajalle lähetetään postin kautta näytepakkaus. Tilaaja tekee itse testin ja palauttaa testin takasin laboratorioon. Asiakkaalla on oma henkilökohtainen tulossivustonsa ja salasanansa. DNA-testin tuloksista tulee asiakkaalle ilmoitus sähköpostin avulla, jonka yhteydessä asiakas saa myös tiedon henkilöistä, joiden kanssa testi on havainnut sukulaisuuden löytyneen.

Sukututkimus tarjoaa tietoa ja ajanvietettä

Sukututkimukseen liittyvä kätevä DNA-tutkimus voi jatkua harrastuksena parhaimmillaan jopa useita vuosia. Yleisesti ottaen kaikki yksilölliseen DNA-näytteeseen kuuluva data tullaan säilyttämään tarkoin tutkimuslaitoksen omassa tietokannassa 25 vuoden ajan. Asiakas voi saada aina uusia tietoja myös testin jälkeen silloin, kun niin sanottuja geenisukulaisia löytyy lisää.