Yläbanneri kuvakooste

korea05.gif

Ovaskan sukuseura ry

korea05.gif

 

Tervetuloa Ovaskan sukuseuraan!

 

Sukutuotteita myytävänä - Tutustu!

 

Tee yhteystietojen muutosilmoitus tästä!

 

   Uutiset » Kekriperinnettä Jymylinnassa


Uutiset

 

13.11.2005

Kekriperinnettä Jymylinnassa

Lauantaina 29.10.2005 vietettiin Orimattilan Jymylinnassa perinteisiä kekri- eli sadonkorjuuiltamia. Järjestäjinä olivat kirvulaislähtöiset Munukan ja Ovaskan sukuseurat sekä Kirvun Pitäjäseura.

Millaisia kekriperinteitä?

Vanhan Kansan Sananlaskuista 1544 - 1826 löytyvät seuraavat kekriohjeet: ”Elitpä muulloin miten niukasti tahansa, kekrinä ja jouluna ja muina suurina juhlina anna oluen virrata ja ruokavarastojesi tyhjentyä”.

Kekriä on pidetty entisinä aikoina jopa joulun veroisena. Vanhastaan ”kekri” on merkinnyt karjanhoidon haltijaa. Murrealueesta riippuen kekrillä on ollut muitakin nimiä; köyri, keyri ja köyry. Kun maatalousvuosi oli päättynyt, karja tuotu laitumilta sisätiloihin, jyvät saatu ”laariin”, ”potatit” kuoppaan ja syysteurastukset tehty, oli satokauden päättäjäisten eli kekrin aika. Silloin juhlittiin runsain syömingein ja juomingein. Kerrotaan, että ruokaa oli pöydässä koko päivän ja kaikki taloon tulijat saivat osansa kestityksestä. Kekrinä päättyi palvelusväen työvuosi ja alkoivat vapaaviikot, ns. riiviikot tai römppäviikot. Aivan vapaita eivät viikot olleet, kun samalla oli etsittävä uusi palveluspaikka seuraavaksi työvuodeksi.

Entä nykyinen kekrin vietto?

Kekrin alkuperäinen merkitys on kadonnut. Vaikka maan kasvu ja sen antimet ovat edelleen meille yhtä tärkeitä, työskentelyn rytmi ja ihmisten elämänmuoto maaseudullakin on muuttunut. Kekrillä ei ole samaa merkitystä ihmisten arjessa kuin ennen vanhaan. Tänä päivänä kekri on herätettävä henkiin keinotekoisesti omaa luovuutta käyttäen.

Sukuseurojen talkooryhmän voimin järjestimme pari kertaa aiemmin Wanhan Ajan Karjalaiset Iltamat ystävänpäivänä. Välttääksemme ”urautumista” koetimme keksiä jotain uutta ja erilaista.

Mistä muodostuu oikea iltamahenki?

Jokainen tietää, että iltamahenki on Eki Jantusen ja Mutkattomien ansiota ja Jymylinna hyvä ja keskeinen iltamapaikka. Aiemmin esitimme sukuseurojen omin voimin iltamakuvaelmat. Tällä kertaa saimme kansallisteatterin näyttelijä-ohjaaja Juha Mäkelän ohjaaman kuvaelman. Sen esittäjinä olivat karjalaisuuden tutkija, kirjailija Ensio Fihlman ja Äänellä Itkijät ry:n puheenjohtaja Pirkko Fihlman. Kuvaelma ”Uukuniemen Ukon Vakat” porautui 1600-luvun historiaan. Sen keskeisimmät teemat olivat maan kasvun ja hedelmällisyyden nostattaminen ja luterilaisten ja ortodoksien taistelu uskonsuunnasta.

Kuosan musikaalista sukua edusti iltamissa Anniina Tuomala. Hänen kauniit ja laadukkaat selloesityksensä herkistivät mielen ja loivat juhlan tuntua. Tositarinoita kekristä höystettynä ripauksella mielikuvitusta esitti kekripukkina esiintynyt Jari Ovaska.

Iltamamenojen mukaisesti lauloimme yhdessä Ekin kanssa. Yllätys meille kaikille; kun ei löytynyt valmista sadonkorjuu- tai kekrilaulua, Eki oli tehnyt sen meidän iltamayleisöämme varten. Oili Simolan johdolla muistelimme ja ”maistelimme”, miltä tuntuivat sodan aikaiset tanssin korvikkeeksi tarjotut piirileikit, joita nuorempi sukupolvi harjoitteli koulun konventeissa. Sadonkorjuuiltamamme päättyivät puolentoista tunnin iltamatansseihin, joita monet ehtivät jo illan mittaan odotella.

Kun ennen vanhaan syysteurastusten jälkeen oli saatu maukasta ”tappaiskeittoa”, ainakin yhtä hyvää oli pääkekriemäntämme Anja Munukan tunnetulla taidolla loihtima lihakeitto. Ruoan päälle kakkukahvit – siinäpä riittävästi kekrisyöminkejä ja juominkeja Jymylinnassa.

Kiitämme kaikkia teitä, jotka noudatitte kutsuamme ja tulitte mukaan iltamiin. Kiitämme myös Orimattilan liikelaitoksia, yrittäjiä ja yksityisiä henkilöitä arpajaisia varten saamistamme lahjoista.  Arvonta oli mielenkiintoinen ja jännittävä ohjelmanumero. Kummallista, miten hartaasti jokainen meistä toivoi saavansa jotakin. Pienikin lahja lämmitti saajan mieltä.  

Teksti: Helmi Munukka

Keittolautasta odotellaan

Keittolautasta odotellaan. Kuva: Martti Ovaska

Eki Jantunen on antanut seuraavan kekrilaulunsa vapaasti käytettäväksi: Kekrijuhlaa 29.10.2005

Pitkät päivät kun töitä taas tehty on
juhla paikallaan on ehdoton
sadot saatu jo talteen on mahtavat
metsän antimetkin makoisat.
Olut pantu on pannuihin viertymään
väkevämmätkin kirkkaaksi kiertymään
potut pelloilta tuotu on laareihin
lammas lahdattu – laitettukin.

- Römppäviikkoa tässä nyt vietellään
vöitä tiukkoja hetkeksi helläillään
kekri nostetaan oikeaan kunniaan
pöydät notkuu kun herkuista vaan.

Rengit piiat myös pääsevät maistamaan
ehtoisat emännät kiitos vaan.
Kohta joukolla laulutkin raikuu taas
raskaat työt jäädä saa unholaan.
Kekripukki kai joulua enteilee
jos sen näät silloin silmiä hieraisee
ilo pintaan siis täällä nyt ystävät
juhlitaan jälleen näin kekriä.

- Römppäviikkoa tässä nyt…

(Sävel Väliaikainen, sanat Erkki Jantunen)

 

 

redbox_up.gifSiirry ylös

korea05.gif

Webdesign by Karjalainen internetyhdistys ry Sponsored by ProKarelia Maintenanced by Vell-Made graphics since 2009