Oletko kiinnostunut sukututkimuksen laatimisesta? Tutustutaanpa asiaan vähän tarkemmin. Sukututkimus alkaa useimmiten lähtöhenkilöstä eli ihmisestä, josta tutkijalla pitää olla tarkat nimi- ja henkilötiedot. Kaikista sukukirjaan tulevista henkilöistä pitää olla selvillä hyvät perustiedot, kuten etu- ja sukunimi, syntymä- ja kuolinaika sekä henkilöiden asuinkunnat että ammatit.

Perusohjeet sukututkimuksen laadintaan

Sukututkimuksen laadintaan ei koskaan tarvitse ”lähteä kylmiltään”, sillä netti on pullollaan tietoa. Seuraavassa muutamia perusohjeita, joita seuraten on helppoa päästä mukaan sukututkimuksen maailmaan.

  • Asiakirjat, joissa on tietoa suvusta, auttavat uutta sukututkijaa tai sukututkimusta harrastavaa henkilöä alkuun esimerkiksi sukukirjaa laadittaessa. Tärkeitä asiakirjoja voivat olla muun muassa kauppakirjat, virkatodistukset, perukirjat ja muut asiakirjat.
  • Haastattele tuttavia ja sukulaisia.
  • Sukututkimusta aloittavan kannattaa myös selvittää, onko suvusta jo tietoa jossakin julkaisussa tai harkitseeko joku parhaillaan sukukirjan tekemistä. Tutustu myös sukututkijaluetteloon, Suomen Sukututkimusseuran kirjastoon, Sukuhakemistoon ja erilaisiin matrikkeleihin.
  • Osallistu mahdollisuuksiesi mukaan sukututkimuskurssille, joita järjestävät esimerkiksi kesäyliopistot, työväenopistot ja kansalaisopistot.
  • Tutustu julkaistuihin sukukirjoihin ja paikallishistoriaan, josta saa hyvää tuntumaa sukututkimusta koskien.
  • Liity jäseneksi Suomen sukututkimusseuraan tai mahdolliseen paikalliseen sukututkimusyhdistykseen.

Kansallisarkisto on sukututkijan hieno aarreaitta

Kansallisarkisto sisältää paljon tietoa, mutta aineistoon perehtyminen vie luonnollisesti runsaasti aikaa. ”Ensi kertaa arkistossa” -verkkosivu opastaa alkavaa sukututkijaa ja antaa paljon hyödyllistä pohjatietoa. Sukututkimusta tekevän kannattaa myös tutustua Suomen asutuksen yleisluetteloon, joka löytyy verkosta.

Kansallsiarkiston sivulta löytyvät tietokannat ja Astia-verkkopalvelu ovat aina sukututkijan mieleen. Aarre- ja Vakka-kokoelmatietokannat sekä Finna-hakupalvelu tarjoavat kattavaa tietoa muun muassa asiakirjojen etsimiseen, kaukolainaamiseen ja tilaamiseen sekä digitoitujen asiakirjojen kätevään selaamiseen. Aarre-kokoelmatietokanta on keskittynyt puolustushallinnon aineistoon, kun taas Finna-hakupalvelu tarjoaa yhden haun avulla runsaasti museoiden, kirjastojen ja arkistojen kattavaa tietoa. Sukututkimuksesta kiinnostuneen henkilön kannattaa myös käydä katsomassa Kansallisarkiston sivuilta kohta ”Tietokannat ja hakemistot.”

Valtakunnallinen yksityisarkistorekisteri palvelee myös kaikkia kansalaisia ja tarjoaa kansallisarkiston ylläpitämän huikean viitetietokannan, johon on koottu rekisteriin osallistuneiden laitosten omista tietokannoista tulleet perustiedot. Sukututkimus on mukavaa ja rattoisaa puhaa, joka antaa paljon. Perimätiedon osalta kannattaa aina tarkistaa pitääkö kuultu asia paikkansa, ennen kuin tieto laitetaan esimerkiksi sukukirjaan. Sukututkimus on mukavaa puuhaa kaiken ikäisille.