Sukututkimuksen harrastajia on maailmalla paljon, sillä omaa sukutaustaa on nykyään erittäin helppo selvittää. Internet tulee usein apuun muun muassa erilaisten palveluiden avulla. Internet on pullollaan DNA-testejä tarjoavia palveluita, mutta ne tuovat mukanaan vain rajallista tietoa henkilöiden sukutaustasta. Testin ostajan kannattaa tarkkaan huomioida, että kyseiset palvelut vertaavat jokaisen henkilön DNA:ta jo yrityksen arkistoissa olevaan DNA-kierteeseen.

Sukututkija voi saada tarkkaa tietoa sukututkimuksesta esimerkiksi Arkistojen Portti -verkkosivustolta. Arkistojen Portti esittelee monien inkerinsuomalaisten ja

evankelis-luterilaisten seurakuntien arkistot sekä monipuoliset ortodoksiseurakuntien asiakirjat ja arkistot. Kirkonkirjojen digitoiminen tulee myös varmasti lisäämään kiinnostusta sukututkimuksen tekemiseen. Tällä hetkellä mikrofilmatut kirkonkirjat löytyvät Kansallisarkiston omista tutkijasaleista. Tutkija voi käyttää sekä alueellisia että valtakunnallisia kortti- ja mikrofilmiluetteloita.

Useimmissa kirjastoissa on käytettävissä myös kokoelma mikrofilmejä ja mikrofilmien lukulaitteita. Suosittuja mikrofilmejä voi halutessaan myös kaukolainata useimpiin kirjastoihin.

Kansallisarkiston digitaaliarkisto on sukututkijan paras ystävä

Kansallisarkiston siviilirekistereihin ja digitoituihin kirkonkirjoihin on mahdollista tutustua kätevästi myös Digitaaliarkistossa, sillä aineistoa on digitoitu aina 1860-luvulle asti. Petsamon kirkonkirjoja ja Luovutetun Karjalan kirkonkirjoja voi omatoimisesti tutkia Kansallisarkiston digitaaliarkistossa. Uudemman aineiston tutkimiseen tarvitaan erillinen tutkimuslupa, joka pitää hankkia viikko ennen tulevaa arkistokäyntiä. Käyttölupahakemuslomake ja liitelomake löytyvät kätevästi verkosta.

Internetin hakemistot sisältävät hyödyllistä tietoa

Verkossa sukututkijoiden käytössä olevaa aineistoa, kuten alkuperäistä aineistoa digitoituina tai erilaisina tietokantoina, löytyy runsaasti. Suomen Sukututkimusseuran verkkosivuilta on saatavissa runsaasti sukututkijan kannalta tärkeää tietoa. HisKi on Suomen sukututkimusseuran ylläpitämä laaja historiankirjojen hakuohjelma, johon kannattaa myös ehdottomasti tutustua. Mormonikirkolla on myös verkossa omat tietokantapalvelut, jotka löytyvät Family Search -otsikon alta.

Karjala-tietokantasäätiö ylläpitää suosittua Katiha-verkkohakua, joka on viime vuosina ollut erityisen suosittu. Haku perustuu toisen maailmansodan jälkeisiin luovutettuihin alueisiin ja niiden väestöön sekä saatavilla olleisiin kirkonkirjoihin.

Luovutettuihin alueisiin liittyvää Katiha-verkkohakua voi käyttää sekä perinteisen tietokoneen että mobiililaitteiden avulla. Kyseiseen tietokantaan on tallennettu monia henkilötietoja

Sukututkimusta aloittelevan henkilön on hyvä tietää, että 100 vuotta uudempi aineisto, eli kirkonkirjatiedot ovat nähtävissä vain Mikkelin toimipisteen Katiha-tietokoneilla. Muita hyödyllisiä verkkosivustoja on muun muassa sarka.fi-tietokanta, joka tarjoaa monipuolista tietoa eri aikoina toimineista suomalaisista maatiloista.